Ugrás a tartalomhoz

Get Adobe Flash player

- - - - -

A telefon vásárlás alapszabályai...

7 replies to this topic

#1 gsmdoki

Téma moderátor

• Téma moderátor
  • 571 Hozzászólás:

Elküldve: 2009 augusztus 19 - 08:39

Ebben a rovatban próbálok mindenkinek hasznos tanácsokat adni ha használt mobiltelefon vásárlásra szánja el magát! Hasznos tanácsok!!!

1. Minden esetben a legelső lépés az legyen, hogy a készülék hátulján az akkumulátor alatt lévő címkén nézzük meg a készülék IMEI számát. Ez nagyjából megfelel a gépkocsiknál használt alvázszámnak. Ez a régebbi modelleknél 15 számjegyű, az újabbaknál 16 illetve 17 számjegyből áll.
Ha ezt megnéztük írjuk fel egy papírra és kapcsoljuk be a készüléket. Majd írjuk be a telefonba a következő karakter sorozatot: *#06#
Ezután kifogja írni ismét a készülék IMEI számát. Ha ez egyezik az általunk felírt sorozattal, akkor az első és legfontosabb lépésen túl vagyunk. Vagyis azt jelenti hogy a készülék nem lett buherálva. Ha nem egyezik, akkor máris álljunk el a vételtől mert csak gondunk lesz belőle.

2. Hálózatfüggő vagy független? A következő kérdés ez legyen. A hálózatfüggő telefon annyit takar hogy valamelyik szolgáltató által lezárt a készülék azaz csak az ő kártyájával használható. Ebből kifolyólag a független készülék bármely szolgáltató kártyáját elfogadja. Itt fontos megjegyezni és egyre többször esnek emberek abba a hibába hogy viszonylag piaci ár alatt kínált, kecsegtető vételnek tűnő mobiltelefonokat megvesznek majd 2-3 hét múlva csodálkoznak hogy nincs térerő vagy hibás sim kártya felirat jelenik meg a kijelzőn. Magyarul a szolgáltató letiltotta a készüléket. Ezért ha szolgáltató függő készüléket vásárolunk, mindenképpen írjunk róla egy adás-vételi szerződést, ami ugyan nem garancia arra hogy nem tiltják le a telefont, de az eladónál esetleg vissza követelhetjük a vételárat.

3. Ha a készüléket bekapcsoltuk, akkor indítsunk egy próba hívást amellyel ellenőrizhetjük a hangszóró és a mikrofon helyes működését. Tehát valamelyik ismerősünket hívjuk fel hogy mi is halljuk őt és ő is halljon minket. Ezután ha a készülék támogatja akkor kapcsoljuk be a kamerát, csináljunk egy próba képet. Ha ez is működik akkor még annyit nézzünk meg hogy minden a készüléken lévő gomb funkciója működik, magyarul nyomkodjuk végig a numerikus (szám) gombokat, oldal gombokat, navi gombokat. (Ha ezek jól működnek akkor cirka 3-4 perc alatt az alap funkciókat le is teszteltük). Nagyjából ennyi idő alatt lehet egy gyors tesztet végezni a megvásárolni kívánt készüléken.

4. A leírtak nagyjából elegendőek egy gyors vásárlás lebonyolításához, de természetesen mindenki majd a valós használat közben fogja értékelni hogy megfelel-e az elvárásainak. Ezért érdemes egy adás-vételi szerződést és legalább 3-7 nap garanciát kérni a használt telefonokra. Ha nem akarnak vállalni rá csak fogd és vidd, akkor talán nem biztos hogy érdemes kidobni a pénzt a kiszemelt készülékre.

2.5 éve Magyarország vezető Online unlock szervere - www.gsmdoki.com -- GSM-Doki Szeged: +36-30-8285130 vagy GSM-Doki Budapest: +36-70-6357481

Get Adobe Flash player

#2 Tobruck

Kezdő

• Felhasználó
  • Pipa
  • 9 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 08 - 18:03

Köszönöm a tippeket! Az információ, és a segítség, mindig jól jön. Várom a folytatást.

#3 skynet

AI

• Adminisztrátor
  • 7.246 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 08 - 21:55

ez egy 2 éves írás ;)

#4 gsmdoki

Téma moderátor

• Téma moderátor
  • 571 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 09 - 09:17

A témát nyugtáztam, ha valakinek egyéb kérdése lenne, csak nyugodtan tegye fel, azért van a rovat!
2.5 éve Magyarország vezető Online unlock szervere - www.gsmdoki.com -- GSM-Doki Szeged: +36-30-8285130 vagy GSM-Doki Budapest: +36-70-6357481

#5 Trabi TM

Warezlinks Power User

• WPU
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 1.609 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 09 - 09:44

Üzenet megtekintéseIdézés: gsmdoki - Dátum: 2009 augusztus 19 - 08:39

Ez a régebbi modelleknél 15 számjegyű, az újabbaknál 16 illetve 17 számjegyből áll.
Amennyire én tudom, maga az IMEI minden telónál csak 15 számjegy lehet jelenleg, amit némelyik telefon (pl SE) kiír még 2 számot az IMEI után, az már belső azonosító, de a hálózat felé nem kommunikálja a telefon, mert azonnal levágnák a hálózatról, ha nem csak a 15 számjegyet küldi...
Persze nincs kizárva, hogy ez már külföldön változott, és esetleg itt is változni fog, de amennyire tudom mindhárom MO-i szolgáltató csak 15 számjegyű IMEI-ket kezel.

#6 skynet

AI

• Adminisztrátor
  • 7.246 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 10 - 20:51

ha külföldön változna akkor a magyar telefonokat vágná le a hálózatról. kizártnak tartom.

#7 Trabi TM

Warezlinks Power User

• WPU
  • PipaPipaPipaPipaPipaPipa
  • 1.609 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 11 - 09:40

Üzenet megtekintéseIdézés: skynet - Dátum: 2011 június 10 - 20:51

ha külföldön változna akkor a magyar telefonokat vágná le a hálózatról. kizártnak tartom.
A külföldnél pl kínára gondoltam, ahol a GSM szabványt nem igazán ismerik/érdekli őket, így ott nem tartom kizártnak, hogy egy 17 IMEI számjegyű teló is kapna vonalat, de a normál 15 jegyű is...

#8 skynet

AI

• Adminisztrátor
  • 7.246 Hozzászólás:

Elküldve: 2011 június 11 - 13:08

ja, kínában az is divat, hogy egy egész sorozat telefon ugyanazt az imeit kapja (ott extrának számít az "unique imei"), szóval ott én is el tudok képzelni minden disznóságot. én európára gondoltam.

Új válasz

3 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 3 vendég, 0 anonim felhasználó

NET Egyesület - Mobilflotta és egyéb kedvezmények